Vitraliul fals și pictura pe sticlă

Pentru  a  putea  explica  ceea  ce  este  un  vitraliu  fals vom  începe bineînțeles  cu  ceea  ce presupune vitraliul  adevărat,  vitraliile sunt compoziții decorative formate din bucățele  de sticlă  colorată dipsuse simetric sau asimetric și legate între ele prin rețele de plumb și prinse prin tije metalice de șasiul ușii sau ferestrei. Vitraliul se poate monta în lemnul ușilor, fie ele exterioare sau interioare. Originile vitraliilor se pierd în istorie. Tehnica a fost derivată probabil din fabricația bijuteriilor și mozaicurilor. Vitraliile, asa cum le cunoastem azi, se pare că au apărut o dată cu construirea bisericilor, cele mai vechi datând din secolul al  X. Tehnica vitraliului, în linii mari  a rămas neschimbată până astăzi, a fost descrisă de călugarul Teophilus pe la anul 1100.  Stilul gotic cu biserici din ce în ce mai înalte, dar și mai luminoase, a folosit vitraliile la o scară nemaîntâlnită până atunci. Călugarul Abbot Suger de la mănăstirea St. Denis a reconstruit biserica mănăstirii, oferindu-ne unul din primele exemple de stil gotic in care vitraliul a jucat un rol definitoriu. În jurnalul său, ținut pe tot parcursul lucrărilor, și-a exprimat credința că lucrurile frumoase ridică omul mai aproape de Dumnezeu.

Începând  cu Renașterea  vitraliul  se  făcea folosind  sticla  pictată, pictura  devenind mai sofisticată, iar noile tehnici descoperite sau redescoperite au permis redarea detaliilor galbene și aurii.   Ulterior ea  a  fost  o  vreme  uitată sau  folosită  doar pe o scară  foarte  redusă.

Catedrala  din Koln -Germania (detaliu)

Catedrala din Koln -Germania (detaliu)

După  1800  a  crescut  din  nou  interesul  pentru sticlă  în  Anglia, redescoperindu-se  metodele  vechi de  fabricare a  sticlei  colorate. Americanii John LaFarge și Louis Comfort Tiffany  au  reușit să creeze  o  sticlă  opalescentă de  diferite  culori, brevetând-o și apoi  executând  minunate  obiecte care le-au  adus  faima.

Lampa Tiffany

Lampa Tiffany

După  începerea  secolului al XX-lea  artiștii  au  început  să  experimenteze  diferite  tehnici, cu multiple  materiale  noi  apărute. Așa că astăzi, vitraliul poate fi  executat în culori acilice, de ulei sau tușuri speciale care aderă la sticlă. De asemenea, se  găsesc în  comerț și diferite tuburi cu pastă  care imită  șina de plumb  care  desparte la  vitraliul adevărat bucățile de sticlă. Mergând  mai departe  vă puteți crea  chiar și  obiecte decorative  în  casă  din sticlă pictată, cum ar fi  veioze, suport de lumânare sau chiar pahare pictate.

VITRALU FALS  (PICTAT) pe SUPORT  DE LUMÂNARE

Vom ilustra  aici în  câțiva  pași simpli cum  puteți  și  voi  executa  simplu  un  suport pentru  lumânare, care datorită  culorilor de  pe sticla  va  oferi  camerei sau oricărei alte zone în care o poziționați o  ambianță deosebit de plăcută.

Iată de ce  aveți  nevoie:

  • O  formă  de sticlă (în cazul acesta am  ales un paralelipiped)
  • Tuburi care imită șina de plumb – în  comerț se  găsesc de mai multe grosimi dar și culori (există negre, gri sau chiar  culoarea  cuprului) – Pentru  astfel de obiecte  mici  vă recomand să  folosiți un  tub din care  pasta  aplicată  este  mai  subțire;
  • Tușuri de sticlă (în  comerț există  mai  multe  firme) – în  cazul în care nu au  aplicator se  folosesc  pensule  fine de  acuarelă, de  preferință plate;
  • Spirt, sau diluant pentru a degresa  sticla înainte de a picta pe ea – culoarea  nu aderă  bine dacă sticla  este murdară;

Etapele  de execuție:

1.     Prima etapă  este  cea  a  desenării  proiectului  pe o  bucată de hârtie  de  dimensiunea  sticlei, care se aplică apoi pe  spatele, în cazul acesta pe interiorul formei în  așa  fel  încât pictura va fi executată pe exteriorul formei. Un lucru foarte important de ținut minte  indiferent în ce tehnică  lucrăm  vitraliul, este acela că el trebuie să arate bine din  ambele  direcții de privire.

2.     Trasarea  conturului   – este o etapă  mai  migăloasă  și necesită  răbdare  multă. În  cazul în  care  se  greșește  este  bine de utilizat bețișoare de  urechi  pentru a  șterge vopseaua așezată greșit. Atenție  conturul  trebuie  de lăsat  câteva ore  la  uscat, înainte de a pune  tușul  colorat.

3.     Se  umplu  zonele  cu  țușul  colorat, după care din nou se  lasă la uscat.

4.     Se  continuă pe  fiecare  față a  suportului  de lumânare.

 

Etape executie suport lumanare

Etape executie suport lumanare

Se  mai  poate executa și   pictura  pe sticlă cu aceste tușuri speciale, însă  ea  poate arăta  precum o  acuarelă, subțiind tușul  cu un  diluant special pentru  aceste culori (aceasta se găsește  și ea în comerț). Se pornește  execuția  ei  tot  de la  un  desen și  folosesc  deasemenea  contururi de  despărțire a  zonelor mari  de culoare  însă  se  vor lăsa  culorile  și să  fuzioneze  între  ele  în  unele locuri. Pe alocuri  am  folosit și  foiță  de aur. Spor la  treabă!

Detaliu pictură pe sticlă

Detaliu pictură pe sticlă