Pop-Art

La începutul anilor ‘60, apărea curentul  Pop Art - cuvântul pop este prescurtarea expresiei englezești “popular art”, în sensul de artă cu mare popularitate la public, ca fiind inițial opusă “artei academice.”). Reprezentanții săi au încercat să înlocuiască arta abstractă cu un nou tip de realism, folosind în compozițiile lor obiecte din viata cotidiana, reproduceri din reviste, ilustrate, fotografii, ridicând la nivel de concepție artistică , combinațiile unite întâmplător.

Și-a avut începuturile în Marea Britanie, atingând însă, apogeul în America, spre sfârșitul anilor `70, mișcarea Pop Art preia imaginile din celelalte forme de artă populară: publicitate, benzi desenate, artă urbană, cinema. Mișcare ironic-contestatara, Pop Art-ul și-a păstrat conotația protestatară în multe alte domenii, nu numai în artă.

Pop art

Pop art

Apariția curentului  Pop art este în mare măsură legată de creația a doi artiști neodadaiști: Jasper Jones și Robert Rauschemberg. În anii cincizeci, acești artiști introduc în artă obiecte de uz cotidian, în mod direct sau doar imaginea lor. Cea mai cunoscută personalitate Pop Art , însă a fost Andy Warhol. El inițiază seria “Sticlele de Coca-Cola” si “Cutiile de conserve”, reprezentări ale obiectelor de uz casnic, produse industriale sau motive de reclamă. Ulterior el inserează în pictura sa fragmente de benzi desenate, cu structuri rezistente sau elastice si chiar reproduce, in unele lucrari, obiecte de dimensiuni reale.

Andy Warhol

Andy Warhol

Primele expozitii ale curentului Pop Art american declanșează o reacție negativă în rândul publicului. Cu timpul, însă, aceasta direcție începe să fie tratată cu seriozitate, grație expoziției consacrate colajului și asamblajului, organizată de Muzeul de Artă Modernă din New York.

Richard Hamilton

Richard Hamilton

Mișcarea Pop Art este una dintre cele mai colorate și “jucăuse” mișcări artistice ale secolului trecut. Inspirată de bogația imagistică a societății de consum, ea a intrat rapid și în domenii ca moda sau design interior, rămânând până în zilele noastre un reper stilistic constant.
Ludică și optimistă, chiar dacă ușor ironică, mișcarea Pop Art a adus un strop de frivolitate necesară într-o lume încă marcata de ieșirea din război. În zilele noastre, ea constituie o oază permanentă de culoare în mijlocul “deșertificării” minimaliste.
În încheiere iată un proiect ușor de a vă crea singuri, și în câțiva pași simpli, propria voastră creație pop-art.

Pasul 1.
Aveți nevoie de :
- imagine cu un animal preferat (în cazul exemplului nostru), portretul cuiva drag sau orice altceva;
- Două coli A4 de culori complementare (sau orice culori preferați);
- Foarfecă;
- Lipici;
- Veți avea nevoie de un scaner și o imprimantă;

Pentru început decupați imaginea dorită și apoi scanați-o și imprimați-o direct pe prima hârtie colorată, adăugând (fie din calculator, fie din scaner contrast mai mare imaginii și bineînțeles imaginea trebuie scanată sau transformată în una alb-negru).

Pasul 1

Pasul 1

Pasul 2.
Cea de-a doua hârtie colorată poate fi și ea imprimată cu o textură foarte fină (ca în imagine) sau cu orice altceva. Decupați apoi conturul imaginii de pe prima foaie colorată și lipiți-o pe a doua hârtie imprimată cu textură.

Pasul 2

Pasul 2

Pasul 3.
Înrâmați apoi după preferințe.

Pasul 3

Pasul 3

Rezultatul final.

Rezultatul final

Rezultatul final

Alte articole care te-ar putea interesa:

Simboluri sacre in diferite culturi antice

Hartia marmorata

Pirogravarea – O altfel de arta!