Pirogravarea – O altfel de artă!

Vă voi prezenta în cele ce urmează câteva proiecte deosebite folosind tehnica pirogravării (pe lemn – în articolul de astăzi – însă această tehnică se utilizează și pe alte suprafețe cum ar fi piele, ceară, plută și alte materiale), care este o tehnică relativ ușoară, însă trebuie executată cu atenție.

În primul rând aparatul în sine se găsește în multe magazine de materiale și unelte, bricolaj, artizanat, dar și în unele de artă și hobby, variind ca preț de la aproximativ 70 Ron la 200-300 Ron, setul include și vârfuri de diferite forme.

Aparat de pirogravat

Aparat de pirogravat

În principiu, se poate lucra pe orice fel de bucată de lemn, finisată sau nefinisată (chiar dacă folosiți un lemn mai nefinisat, din construcții sau găsit în pădure este bine să fie șlefuit totuși cu glas-papier (șmirghel) înainte de a începe lucrul). Să aveți în vedere, faptul că esențele de lemn se ard diferit, cele tari ard mai greu și necesită o precizie mai mare în timpul lucrului, iar cele moi se ard mai repede. Magazinele de bricolaj, artizanat și hobby pun la dispoziție diferite obiecte de lemn gata fabricate și finisate (cutii decorative, rame de fotografie, brățări și diferite forme geometrice din lemn).

Modele simple

Modele simple

Totuși nu există nici un secret sau o modalitate de a învăța mai repede această tehnică, este nevoie doar de răbdare și multă practică. În imaginea de mai sus sunt prezentate modele simple care se pot combina în diferite feluri.
Iată câteva idei deosebit de ingenioase folosind materiale la îndemâna oricui, folosind tehnica pirogravării (pe lemn).

Primul proiect este o cutiuță de lemn cu capac ornată cu elemente florale.

Cutiuta de lemn

Cutiuta de lemn

Din bucăți de lemn de diferite dimensiuni și forme se pot crea inele de efect.

Inele pirogravate

Inele pirogravate

Cu pirogravura se pot decora și alte obiecte.

Obiecte decorative pirogravate

Obiecte decorative pirogravate

Alte articole care te+ar putea interesa:

Arta lumânărilor

Land Art

Hârtia