Din timpuri străvechi se foloseau în pictură doar culorile întâlnite în natură, fie sub formă de argile colorate (ocruri), fie sub formă de minerale (malahit, azurit, auripigment, lapislazuli, calcar, spat ușor etc.). Pigmenții se obțineau din aceste materiale prin fărâmițare, cernere, decantare. Unii dintre acești pigmenți naturali fiind prea scumpi sau puțin rezistenți au fost înlocuiți treptat cu pigmenți sintetici.
Coloranții organici au cu totul alte proprietăți, fiind substanțe solubile în apă, alcool și uleiuri, spre deosebire dei cei minerali care sunt insolubili, fiind substanțe tari de o anume colorație cu proprietăți constante, de ordin fizic și optic.
Pigmenții albi:

pigmenti albi
- Albul de plumb (Ceruza de plumb) Principala însușire este aceea că are o mare putere de acoperire și uscarea rapidă în amestec cu uleiul. În pictură acest tip de alb este de neînlocuit la prepararea grundurilor de ulei și la pictura în mai multe straturi. Însă este foarte toxic, cunoscându-se intoxicații grave , chiar mortale cu această culoare.Nu poate fi folosit pentru frescă și tempera deoarece este instabil în mediul alcalin. Se îngălbenește la întuneric dacă este amestecat cu ulei de in, dar își revine la lumină.
- Albul de zinc sau oxidul de zinc, Este o pulbere ușoară, are o culoare orbitor de albă, cu o nuanță ușor albăstruie. Este stabilă la lumină. Albul de zinc este adecvat pentru tehnicile în tempera, acuarelă, guașă și pastel. Pentru pictura în ulei nu este recomandat deoarece absoarbe foarte mult ulei, se usucă greu, are putere slabă de acoperire și determină crăparea stratului de culoare.
- Albul de titan sau bioxid de titan. Dintre toți pigmenții aceste este cel cu putere de acoperire cel mai mare, nu este toxic, insensibil la acțiunea agenților atmosferici.
Pigmenții ocru:

Pigmenti de ocru
- Ocrurile se obțin din hidroxizi de fier cu caolin, silicați, piatră de ghips și substanțe organice. Această culoare de pământ are diferite nuanțe de galben: Ocrul satinat provine din Vaucliuse (Franța), sienele provin din Toscana și Sicilia (Italia).Ocrurile sunt rezistente la agenți atmosferici, lumină, au o mare putere de acoperire. Se pot folosi în orice tehnică a picturii, inclusiv cea murală.
- Siena naturală este un ocru închis, transparent, prețuită cel mai mult dacă are o nuanță verzuie rece, profundă. Ea se transformă la ardere într-o sienă arsă cu o tonalitate brun-roșcată. În istoria picturii europene sienele și ocru se întâlnesc din cele mai vechi timpuri.
- Umbra este un amestec de limonit, hidroxid de mangan, argilă și silicați. Stabilă la aer și lumină, are o mare putere de acoperire și nu este toxică. La calcinare ea capătă o tonalitate caldă roșcată și trece în umbra arsă. Ambele sortimente de umbră sunt stabile în mediul alcalin, astfel se pot folosi la pictura în tempera slabă, acuarele, guașă și pastel. În pictura de ulei închide culorile cu care este suprapus, are tendință de crăpare, însă se usucă repede.
Pigmenții galbeni și oranj:

Pigmenti galbeni
- Galbenul de cadmiu are tonuri deschise intermediare de la galben la oranj. Este stabil la lumină și aer, are o bună putere de acoperire. Poate fi folosit în toate tehnicile de pictură.
- Galbenul citron are o culoare care variază de la galben lămâie până la o nunță verzuie. De obicei este recomandat la pictura în ulei și acuarelă. Este instabil la lumină și parțial solubil în apă.
- Galben de cobalt are o nuanță pură, dar o putere de acoperire slabă, este stabil la lumină și este indicat la acuarelă mai mult decât la ulei. Deoarece este scump a fost puțin întrebuințat.
- Galbenul de Neapole. Calitatea acestui pigment depinde de procesul de fabricare. Are o nuanță palidă și se înnegrește la acțiunea hidrogenului sulfurat.
- Galbenul de crom are tonalități saturate frumoase, au putere mare de acoperire, dar sunt instabile la lumină, se decolorează ușor. Pot fi folosite pentru frescă și tempera.
- Galben de India. Galbenul nefalsificat este un produs al metabolismului patologic la vacile care mănâncă frunze de mango. Este un pigment de o frumoasă nuanță galben-aurie, chiar oranj, dar aplicat în strat gros devine galben-brun. Este rezistent la lumină.
Pigmenții roșii:

Pigmenti rosii
- Argile roșii naturale conțin de fapt minereu de fier fărâmițat – hematit sau calcotar, care conține oxid de fier cu adaos de alumo-silicați. Sunt stabile la aer și lumină, au o putere mare de acoperire, iar intensitatea culorii poate fi mărită prin ardere.
- Roșu venețian și roșu englez. Acesti pigmenți au aproximativ aceeași tonalitate și au o mare putere de acoperire.
- Roșu de India are o nuanță violetă ușoară, este oxid de fier aproape pur. Acest pigment are cea mai mare putere de acoperire cunoscută până în prezent, iar intensitatea considerabilă.
- Verniul carmin este un colorant natural obținut din insecte parazite ale cactusului Cocus cacti. Nu este stabil la lumină. Este mai stabil la ulei decât la acuarelă.
Pigmenți albaștrii:

Pigmenti albastri
- Cobaltul sau aluminat de cobalt este foarte stabil la lumină, aer și amestec cu alte culori. Are o nuanță intensă și poate fi folosit în toate tehnicile de pictură ,inclusiv în cea murală.
- Ceruleumul sau stanat de cobalt –este un albastru de o culoare deschisă cu nuanță verzuie, este prefect stabilă la lumină și în amestec cu alși pigmenți. Are o putere de acoperire mai mare ca și a cobaltului.
- Cobaltul violet-închis este o culoare stabilă la lumină și în amestec cu alte culori, poate fi folosit la frescă.
- Ultramarinul este un compus complex cu conținut de silicat de sodiu, silicat de aluminiu și sulf. Există diferite sortimente: ultramarinul albastru, cu nuanță de violet, cel verde, violet, iar ultramarinul galben și cel roșu nu se pretează pentru pictură. Pentru a putea fi utilizat în pictură trebuie îndepărtat sulful din compoziția ultramarinului. Este stabil la lumină și aer, dar foarte sensibil la acizi. Ultramarinul natural sau lapis-lazuli – este o piatră semiprețioasă de culoare albastră, stabil la lumină și aer, dar și el sensibil la acizi.
- Indigo- colorant natural obținut din planta Indigofera tinctoria, care crește în India Are o nuanță albastru-violet, cu luciu de bronz. Este stabil la lumina indirectă, dar se decolorează la soare. Est indicat în tehnicile de pictură cu apă.
Pigmenții verzi:

Pigmenti verzi
- Argile verzi – de Verona și Boemia. Sunt pământuri spălate cu proprietăți asemănătoare cu cele ale ocrurilor. Sunt combinații complexe din minerale.Acestea sunt perfect stabile la aer și lumină și se pot folosi în orice tehnică de pictură.
- Verdele de crom sau oxid de crom anhidru, este perfect stabil la lumină și aer și este folosit în toate tehnicile de pictură.
- Verdele smarald este de asemenea foarte stabil în amestecuri și în toate tehnicile, dar are o culoare mai rece și mai profundă ca verdele de crom.
- Verdele de cobalt deasemenea un pigment stabil în toate tehnicile de pictură, însă are o putere diminuată de acoperire.
- Verde de Spania sau acetat bazic de cupru. Este un pigment care are miros de oțet. Deoarece este instabil în amestecuri el a dispărut din paleta pictorilor din secolul al XIX-lea.
Pigmenți bruni:
- Brun de Van Dyck este un amestec de pigmenți negrii, lac de roibă de culoare închisă și de cărbune.

Pigmenti Brun Van Dyck
- Asfaltul sau bitum – dizolvat la cald în ulei permite obținerea unor brunuri frumoase pentru glasiuri. El împiedică uscarea normală și crapă astfel nu este recomandat la pictura în ulei.
- Sepia este o culoare brun închis, obținută din substanța colorantă secretată de molusca Sepia Officinalis, este instabilă la lumină. Se folosește cel mai frecvent la acuarelă.
Pigmenți negri:
- Negru ivoriu se obține din arderea anaerobă a bucăților de fildeș.

Negru ivoriu
- Negru de oase se obține prin carbonizarea diferitelor oase. Se usucă greu și este foarte absorbant.
- Negru de fum de lampă obținut prin arderea substanțelor de carbon. Nu este recomandat în cadrul picturii de ulei deoarece migrează în straturile de culoare, se usucă lent. Se folosește la fabricarea tușului și a cernelurilor, dar și la culorile de acuarelă.
- Oxid negru de fier – este un pigment foarte stabil, se amestecă bine cu uleiul. Est mai bun decît negru ivoriu
- Negru de cobalt sau peroxid de cobalt – este un negru intens perfect stabil, poate fi folosit atât la frescă.