
Mandala
Mandala a fost aproape întotdeauna asociată cu religia din India și Tibet, ea însemnând literal „cerc”, este unul dintre cele mai importante simboluri ale umanității. Forma sa circular și structura sa concentrică reflect forma universului exterior și sensul perfecțiunii interioare. Concentrarea asupra formei și a conținutului ei este o manieră de rugăciune și de meditație, conducând în cele din urmă la a fi unul cu lumea.
Mandala cosmică – Reprezentarea universului ca o serie de cercuri concentrice este comună multor culturi și apare în mod constant în artă și ritualuri. Ea este privită ca o evocare a universului, a galaxiilor învârtindu-se în jurul unui centru, a planetelor rotindu-se în jurul soarelui. În același timp, este și simbolul sufletului călătorind de la periferie spre centrul oricărei înțelegeri.

Mandala cosmica
Mișcare și Odihnă – Imaginile universului ca punct fix, în jurul căruia se rotesc diferite grade ale creației, pot avea diferite funcții complexe. În yoga de exemplu acest simbol simplu, dar puternic al cosmosului se află într-o evoluție și disoluție simultană, în tensiune și în repaos, ea invocă în același timp mișcarea și odihna perpetue.

Mandala din Rajasthan, India (picata in guasa)
Anumite oglinzi chinezești sunt de fapt mandale, care ilustrează principiul prim al universului în Taoism.

Partea dorsala a unei oglinzi chinezesti antice
Mandala creștină – Cecul ca imagine a gândirii și simțirii spirituale concentrate, este omniprezentă în creștinism, mai ales în reprezentările mistice. Crucea însăși este asociată cu răscrucea unde se concentrează energia esențială. Este, de asemenea, Copacul Vieții, cu conotațiile sale legate de descompunere, moarte și renaștere. În miniatura franceză din secolul al XIV-lea, cercul este împărțit de o cruce, în timp ce îngerii învârt roata exterioară a universului, indicând faptul că energia divină pune în mișcare întreaga lume.

Mandala crestina din secolul XIV
Mandala este reprezentarea zeităților, este lăcașul suprem al zeilor. Astfel , Zeul apelor Varuna are o mandală închinată lui, la fel și Vishnu cel mai important zeu al hindușilor, Zeița abundenței Vasundhara și Buddha.
Cea mai importantă și răspândită mandală yantra (mandală simplă liniară) Shri Yantra, un aranjament complex de triunghiuri și de frunze de lotus, exprimând întrega energie a universului, echilibrul dintre principiul feminin și masculin. Cele cinci triunghiuri inversate o simbolizează pe Shakti, zeița întregului univers creator, cele patru triunghiuri în picioare o simbolizează pe Shiva, principiul masculin și conștiința supremă.

Mandala Shiva-Shakti
Există mandale închinate morților, care au menirea de a-i învăța pe adepți despre căile morții și de a-l pregăti de propria moarte.

Mandala mortilor
Ca o diagramă a cosmosului, ca o reprezentare a sentimentului totalității și a unicității cu universul, mandala are relevanță și dincolo de liturghiile budismului sau ale hinduismului. Oameni din culturi și perioade istorice diferite au fost atrași de universalitatea acestei forme circulare, precum și de puterea unică de a satisface nevoia de perfecțiune.
Alte articole care te-ar putea interesa: