Arta lumânărilor

Procesul de fabricare a lumânărilor este o formă de artă care a supraviețuit secolelor, născute din necesitate în jurul anilor 200 e.n, astăzi au deveni un hobby extrem de popular. Ele sunt ușor de creat, fascinante de privit … și sunt minunate cadouri. Iată pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a face lumănări frumoase acasă.

Tipuri de ceară:
Parafina sau ceara traditională este materialul, de departe, cel mai popular. Fiind bună pentru începători, deoarece se topește repede, este ieftină și este ușor de colorat sau parfumat. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că substanțele chimice pe care le emite atunci când ceara este topită, poate fi iritantă pentru unele persoane.

Ceara de soia este din ce în ce mai populară, deoarece este ușor de utilizat, fabricată din boabele de soia, se curăță destul de ușor. Este eco și regenerabilă. Ceara de soia este, de asemenea, cunoscută pentru proprietatea de a arde mai încet decât celelalte tipuri de ceară.
Ceara de albine este în totalitate naturală și se știe că are calități de purificare a aerului; cu toate acestea, ea nu reține parfum sau coloranți. Uleiurile esențiale se pot combina, în general, cu ceară de albine, dar țineți cont de faptul că ceara de albine are propriul parfum minunat.
Puteți folosi, de asemenea, lumânări vechi, care au fost arse sau sunt pe jumătate folosite și deformate. Folosind lumânări vechi este o modalitate foarte bună de a recicla ceara. Pur și simplu, se topesc la fel cum s-ar topi alte tipuri de ceară.

Etapele execuției unei lumânări:
Înainte de toate protejați-vă zona de lucru. Dacă nu aveți o zonă anume de lucru, protejați-vă suprafața pe care lucrați cu ziar, hârtie de ceară, sau cârpe vechi.Țineți la îndemână niște apă caldă și săpun, pentru eventualele accidente.

Protejarea suprafetei de lucru

Protejarea suprafetei de lucru

Recipientele care vă trebuie pot să fie vase vechi pe care nu le mai utilizați, bineînțeles să fie termorezistente. Ele se vor pune împreună una în alta (ca la bain-marie), prima fiind umplută cu apă și pusă pe foc. Ceara nu se poate pune direct pe sursa de căldură. Acesta trebuie să fie topită încet, altfel există pericolul de a lua foc sau se poate evapora prea repede. Al doilea vas este cel în care se va pune ceara la topit.

Vasele pentru topire

Vasele pentru topire

Tăiați sau rupeți ceara dumneavoastră în bucăți sau talaș. Bucățile mai mici de ceară se topesc mai bine decât bucățile mari. Prin utilizarea bucăților mici, vă asigurați și de faptul că ceara se topește într-un ritm uniform. Puneți bucățile de ceară în oala mai mică. Porniți aragazul și setați-l la treapta cea mai mare de căldură, astfel încât apa să fiarbă, ea topind astfel, încet ceara.

Taierea bucatilor de ceara

Taierea bucatilor de ceara

După ce ceara s-a topit se pot adăuga parfumuri sau uleiuri esențiale. Aceste esenșe parfumate sau uleiuri esențiale pot fi achiziționate de la magazinele artizanale locale. Cel mai bine este totuși să citiți instrucțiunile de pe sticluța de parfum sau ulei pentru a vedea dozajele. Apoi se amestecă bine totul. Tot în această etapă se adaugă și colorantul. Cel alimentar normal nu este însă bun pentru lumânări, deoarece este pe baza de apă. Se vor întrebuința coloranți pe bază de ulei sau coloranți specifici pentru lumânări. Deasemenea, și aici, trebuie de consultate instrucțiunile de folosire ale coloranților, pentru a obține culoarea dorită. Din nou se amestecă bine.

Adaugarea  colorantului

Adaugarea colorantului

Între timp vă pregătiți formele și vasele în care doriți să turnați ceara(această etapă, de pregătire a formelor de lumânări este poate mai bine de făcut înainte de a începe topirea). Puteți folosi tot felul de cutii (de metal ar fi ideale), borcănele, cănițe, tot ce știți că poate rezista la căldură. Puneți un fitil în centrul fiecărei forme și asigurați-vă că este cu aproximat 2 cm mai înaltă decât partea de sus a formei lumânării. Puteți să lipiți fitilul cu bandă dublu-adezivă pentru stabilitate. Pentru a păstra fitilul în loc, se pot utiliza doua bețișoare legate (cu fitilul prins între ele, precum în imagini).

Asezarea fitilului

Asezarea fitilului

Se toarnă ceara topită în matriță, încet pentru a nu vărsa. Țineți minte ceara de albine se va micsora un pic după răcire.

Turnarea in forme

Turnarea in forme

Cel mai bine este să le lăsăm la răcit pentru 24 de ore dacă este posibil. Cu cât le lăsăm să se răcească mai mult, cu atât mai bine. Lumânările din parafină, în general au nevoie de 24 de ore pentru răcire. Cele din ceară de soia, se răcesc în general, în 4 la 5 ore. Îar, lumânările din ceară de albine, au nevoie de 6 ore să se răcească, dar dacă le lăsa-ți mai mult nu strică.

Verificarea racirii

Verificarea racirii

Scoate-ți ceara din matriță (sau nu cum doriți) și tăiați fitilul astfel încăt să rămână un centimetru cel mult un centimetru jumate. Un fitil prea lung va face o flacără prea mare.
Aprinde-ți lumânarea și bucurați-vă de creația voastră!!! Spor la treaba!
Acest proces însă poate continua cu împodobirea ei exterioară (pictură sau aplicarea diferitelor materiale decorative). La pictarea lumânărilor se vor folosi culori de apa, acrilice sau tempera (culorile de ulei se decojesc in timp), deasemenea se mai folosește colorantul natural henna. Iată câteva capodopere!!!

Lumanari creative

Lumanari creative

Alte articole care te-ar putea interesa:

Secţiunea de aur în pictură

Land Art

Hârtia