Arta Greacă vs Arta Romană

Cu toate că Grecia Antică și Roma Antică sunt ambele localizate în zona mediteraniană și adesea confundate una cu alta, există multe diferențe majore între cele două, atât de clasă socială, mitologie dar și de viață. Grecia antică a prosperat în secolul al V-lea î.Hr., în timp ce Roma nu a prosperat decât sute de ani mai târziu. Se crede că o mare parte din ceea ce era Roma în viața de zi cu zi, a fost adoptată de la greci, însă cu mici modificări.

Imbracaminte greceasca preluata de romani

Imbracaminte greceasca preluata de romani

Din punct de vedere social, atât grecii, cât și romanii aveau o societate bazată pe o ierarhie. Grecia avea un sistem social împărțit în cinci categorii: sclavi, oameni liberi, metiși (cetățeni străini, dar cu unele drepturi), cetățeni și femei. În civilizația greacă, femeile nu dețineau o poziție, acestea au erau considerate chiar pe o poziție mai joasă decât sclavii. Societatea romană a fost împărțită în patru categorii diferite: oameni liberi, sclavi, plebea și patricieni. În societatea romană, spre deosebire de cea greacă, femeile au avut un statut privilegiat, fiind considerate cetățeni, excepție făcând cazul în care erau născute în sclavie, însă ele nu puteau să dețină funcții politice sau să voteze.
Atât Grecia și Roma sunt, probabil, faimoase pentru poveștile din mitologie, pe care ambele civilizații le-au avut. Cu toate acestea, se crede că poveștile din cultura greacă, au fost adoptate de romani, cu modificări minore la nume și anumite situații. Un exemplu este celebrul manuscris Iliada, produs de greci. În mod similar, aproape 700 de ani mai târziu, romanii au produs un manuscris similar, denumit Eneida. Totuși diferențele dintre mitologiile celor două civilizații, sunt date de valorile poporului și perspectivele lor asupra vieții. Grecii s-au axat pe comportamentul lor din timpul vieții, nu de planificarea vieții după moarte. Romani pe de altă parte credeau că dacă erau cetățeni ideali, atunci puteau deveni, în viața de apoi zei.

Diferențele majore în artă

Diferențele de ideologie între greci și romani sunt, probabil, cele care duc la diferențele de tehnică. Grecii credeau că arta a fost o expresie a perfecțiunii căutând mereu forma fizică perfectă în operele lor de artă. Grecii i-au reprezentat de multe ori pe zei în arta lor, într-un efort de a exprima forma ideală de frumusețe, rezistență fizică și putere. Pentru romani însă, arta a avut o funcție mai practică. Opera de artă a fost utilizată în principal pentru ornamentație și decorații. Ca o sinteză putem spune că, grecii s-au interesat mai mult de o reprezentare idealizată, în timp ce romanii s-au interesat de o reprezentare a realității, aceste diferențe fundamentale fiind foarte vizibile în arta lor.

Sculptură greacă tinde să se concentreze asupra subiectelor din mitologie și reprezentări atleților, bineînțeles tot într-o formă idealizată. Romanii au preferat să sculpteze evenimentele istorice și oameni reali fiind renumiți pentru busturile lor detaliate.

Putem spune că romanii au fost cei mai creativi în ceea ce privește pictura. În timp ce grecii au dezvoltat mai mult pictura pe vase de ceramică, romanii au creat picturi murale pline de culoare, multe dintre ele fiind încă intacte. Portrete pictate au fost, de asemenea, destul de populare în epoca romană.

Grecii și romanii sunt, de asemenea, amintiți în istorie pentru contribuția lor la arhitectura clădirilor de astăzi. Grecii au fost responsabili pentru încorporarea a trei stiluri diferite în arhitectură: stilul corint, stilul doric și cel ionic. Arhitectura greacă a inspirat arhitectura romană, care, la rândul său a inclus arcadele și apeductele în clădirile lor. Un alt aspect arhitectural diferit este acela că grecii au ales să integreze foarte multe statui în clădirile lor onorând astfel figura umană, în timp ce romanii păreau să se concentreze mai mult pe proiectarea clădirilor și partea tehnică a construcției. Grecii au utilizate materiale cum ar fi ipsos, lemn, marmura și metale pentru a crea arhitectura lor. În timp ce romanii, chiar dacă s-au folosit de aceleași materiale, au fost de asemenea responsabili pentru integrarea betonului ca material de construcție nou, ceva grecii nu a avut niciodată.
 Acestea sunt doar câteva dintre diferențele majore dintre cele două civilizații, considerate astăzi ca fiind clasice, multe din perioadele care au urmat sau inspirat din culturile celor două, un exemplu important ar fi arta bizantină.

Alte articole interesante:

Sectiunea de aur in pictura

Arta cinetica

Art-Reloaded