Arta deșeurilor – Junk Art

Junk art este o direcție artistică în care sunt folosite materiale și obiecte uzate, aruncate în depozitele de deșeuri din orașe. Unii istorici de artă, insistând asupra opoziției violente a reprezentanților junk-art împotriva materialelor artistice tradiționale și asupra dorinței lor de a demonstra că arta poate fi create din obiectele cele mai umile și mai lipsite de valoare.

Junk-art-ul își trage originea din colajele cubist, din operele ready-made ale lui Duchamp și în lucrările lui Kurt Schwitters.

Inceputurile artei Junk

Inceputurile artei Junk

Cu toate acestea nu s-a putut vorbi de o „mișcare junk” , înainte ca în anii `50, Robert Rauschenberg să fi folosit covoare uzate și petice de pânză și de stofă, fragmente de reproduceri în picturile sale combinate.

Rauschemberg

Rauschemberg

Lawrence Alloway a fost cel dintâi care, în 1961, a dat numele de junk art unor asemenea sculpturi făcute din deșeuri de metal, mașini stricate, scânduri uzate etc.
Mișcarea Funk art din California, a folosit materiale similare; alte opere de acest fel pot fi identificate în creația lui Tapies și a altor artiști spanioli, la Burri și în arte povera în Italia, la Arman și Cesar în Franța, la Eduardo Paolozzi în Anglia, la Jean Tinguely în Elveția și la mai mulți artiști japonezi, care au transformat diverse materiale, rămase de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial, în lucrări de artă.

Arta junk in Europa

Arta junk in Europa

Astăzi arta Junk poate fi integrată chiar și în casele noastre într-un mod deosebit, unic. Iată câteva exemple de cum poate fi integrată opera de artă junk în design-ul casei tale.

Junk art in designul casei

Junk art in designul casei

Alte articole care te-ar putea interesa:

Pirogravarea – o altfel de arta

Arta lumanarilor

Land Art