ARTA CINETICĂ

Istoria artei cinetice este una profundă, ea nefiind stabilită ca o mișcare artistică majoră, până în anii 1950. Arta cinetică a existat încă din secolul al XX-lea, dar nu a devenit o mișcare artistică modernă până când câțiva artiști, printre care Naum Gabo și Laszlo Moholy-Nagy au început să folosească mașini electrice în sculpturile lor. Însă, începând cu anii 1950 și ’60, în Europa, arta cinetică a ”ieșit” din modă, deoarece luma a intat în era digitală și artiști au început să experimenteze cu video-ul, calculatoarele, filmul și lasere.

Interesul pentru arta cinetică dateaza încă din anul 1913 din timpul mișcărilor Dada şi a artei constructiviste. Artiști, cum ar fi Jean Tinguely, un pictor elvețian și sculptor, a fost fascinat de posibilitățile de mișcare în artă și potențialul de a crea relații interactive și experiențe vizuale care au mers dincolo de limitele de obiecte tradiționale, statice. Tinguely a creat sculpturi care ar avea o prezență mai activă atât în galerie și în afară.

Jean Tinguey - Heureka, Zurich, 2013

Jean Tinguey – Heureka, Zurich, 2013

Cinetismul sau arta cinetică este un tip de artă modernă care se bazează pe surprinderea elementelor aflate în mișcare sau a elementelor care depind de acest proces fizic. Elementele care se află în mișcare pot fi acționate de puterea vântului, de un sistem motorizat sau chiar de către cel care ia contact cu opera de artă cinetică. În multe situații se pune accentul pe iluzia optică, oferind senzația că un anumit sistem se află în mișcare fără că acesta să o facă. Acest tip de artă poartă numele de ”op-art”, sau artă optică.

Miscare in patrate (1961)

Miscare in patrate (1961)

Cinetismul îmbină diverse tehnici și stiluri care fac ca această formă modernă de manifestare artistică să fie cât se poate de interesantă, fiind de fapt o combinație armonioasă dintre artă și știință.

Este un tip de artă unică în adevăratul sens al cuvântului.

Kinetic Rain este o sculptură realizată de compania germană ART+COM, amplasată pe Terminalul 1 al Aeroportului Changi din Singapore. Sculptura este alcătuită din două seturi formate, fiecare, din câte 608 “picături de ploaie” din aliaj de aluminiu acoperit cu cupru, suspendate de tavanul Terminalului. Coregrafia celor două seturi este controlată independent prin intermediul unui computer și durează 15 minute.

Sculptura cinetica , ART+COM -Ploaie- Aeroportul din Singapore

Sculptura cinetica , ART+COM -Ploaie- Aeroportul din Singapore

Pentru a vedea sculptura Kinetic Rain în funcţiune, vizionaţi videoclipul următor:

YouTube previzualizare imagini

 

Alte articole care te+ar putea interesa:

Mic dicţionar de termeni în artă

Art-reloaded

Spaţiul de creaţie – Atelierul