Maruflajul în artă

Definiție: Maruflajul este procedeul care constă în lipirea laolaltă a două suporturi (pentru pictură), unul flexibil peste altul rigid.

Istoric: Este un procedeu care a fost folosit de egipteni la sarcofage, dar și de pictorii greci. Panourile de lemn au fost poate cel mai des maruflate cu pânză de-a lungul diferitelor etape istorice și au provocat pictori ca: Van Dyck, Murillo, Ingres, Grigorescu. Pictorii bizantini au recurs deseori la această metodă maruflând pânza de in sau de cânepă peste panouri de lemn. Poate una dintre cele mai cunoscute lucrări pictate pe un panou de lemn maruflat cu pânză este cel al fraților Jan și Hubert van Eyck, Tripticul Adorația Mielului Mistic.

Jan van Eyck - Altarul Mielului mistic (deschis)

Jan van Eyck – Altarul Mielului mistic (deschis)

Detalii tehnice: Suporturile care pot fi maruflate sunt mai multe, astfel putem avea:
Un rol deosebit de important în stabilirea caracteristicilor acestei tehnologii, îl au substanțele adezive, adică cleiurile (substanța care lipește cele două suporturi). De-a lungul timpului cleiul de caseină s-a dovedit a avea cele mai bune calități, dar și cleiul de gelatină (un pic mai elastic), cel de pește, gelatina alimentară și cleiul de piele s-au folosit.

Etape de executie

Etape de executie

Cum se procedează practic? Se tratează mai întâi lemnul (sau cartonul) cu o soluție de apă cu clei fierbinte (120 gr. la 1 litru de apă, care se pune la înmuiat cu o zi înainte) și se lasă o zi la uscat. Se impregnează apoi încă o dată în aceeași soluție de clei, în care se înmoaie apoi și pânza, după care se trece la întinsul ei pe panoul de lemn (sau carton). Pânza se întinde de cute cu palma și va îmbrăca canturile, iar pe spate se va lipi până la 2 cm de margini.

Clei de origine animala

Clei de origine animala

Alte suporturi maruflabile:
- Hârtia marufată pe pânză, poate constitui un suport durabil fiind recomandat chiar de Leonardo da Vinci în practica atelierelor;
- Pânza maruflată pe altă pânză, consolidează fragilitatea unei pânze subțiri. Procedeul este folosit cu precădere în restaurare;
- Pânza (sau hârtia) maruflată pe carton este o alternativă bnă pentru sporirea rigidității acestuia

Alte articole care te-ar putea interesa:

Tehnica pastelului

Pigmenţii de culoare în pictură

Tehnica acuarelei