LAND ART

Land- art

Land- art

Pe la sfârșitul anilor 1960, land art-ul (sau arta pământului) a apărut ca una dintre numeroasele tendințe artistice de a găsi materiale, disipline și locuri noi pentru crearea și expunerea lucrărilor de artă. Artiștii land art încearcă potențialul peisajului și al mediului, atât din punct de vedere al materialelor, cât și al locului. În loc să redea natura, artiștii o folosesc în mod direct în operele lor.

Primii artiști repezentanți ai acestei artei au fost americani: Walter De Maria (n.1935), Nancy Holt (n.1938), Sol LeWitt (1928-2007), Richard Serra (n. 1939), Robert Smithson (1938-1973) și James Turrell (n. 1943). Aceștia au fost urmați de artiști britanici, olandezi și israelieni.
Land art-ul include sculpturi monumentale realizate realizate chiar de natura însăși. În 1970, Smithson a transformat o zonă de deșeuri industriale în spațiul uneia dintre cele mai renumite lucrări de land art, Dig în spirală. Lucrarea constă dintr-un drum în formă de spirală construit din pietre bazaltice negre și pământ, ce ajunge în apele Marelui Lac Sărat din Utah. Ceea ce Smithson nu știa la vremea respectivă, este că nivelul apei era foarte scăzut, iar la scurt timp după realizarea lucrării ea a fost inundată. În 2002, după ani de secetă, Dig în spirală a rapărut spctaculos. Între timp pietrele s-au acoperit de o crustă de cristale albe de sare. Smithson a fost fascinat de conceptul fizic de entropie (evoluție inversată) – natura nu doar se autogenerează, dar se și autodistruge. Smithson și-a însușit natura pentru scop artistic, însă natura a reușit să-și însușească la rândul ei opera de artă prin intermediul crustei de sare și al eroziunii.

Land art Robert Smithson

Land art Robert Smithson

Land art-ul mai include și sculpturi uriașe în peisaj, cum ar fi construcțiile astronomice ale lui Holt, denumite Tunelurile Soarelui în Deșertul Marelui Bazin din Utah, aliniate după poziția soarelui la orizont, la răsărit și la apus, în timpul solstițiilor.

Nancy Holt - Tunelurile soarelui 1978

Nancy Holt – Tunelurile soarelui 1978

Opera monumentală a lui Serra din bazinul Rurh, Germania, a fost ridicată pentru comemorarea industriilor cărbunelui și oțelului aflate în declin. Lucrarea – Placă pentru Rurh – constă într-o placă de oțel de dimensiuni monumentale aflate în mijlocul unei movile nivelate, de zgură, menținută fără vegetație ca un memento autentic al trecutului industrial al bazinului.

Placa penru Ruhr-Richard Serra 1998

Placa penru Ruhr-Richard Serra 1998

Lucrările artiștilor land art pot fi fotografii, diagrame și texte sau pot fi înregistrări ale unor expediții și intervenții temporare în peisaj ori surprind și încadrează fenomene naturale și trecerea timpului.

Alte articole care te-ar putea interesa:

Hârtia

Arta decupajului

Arta într-o doză de spray